nl | fr | en

De schaduw van de Mol - 2014

 

1916, Bois de Bolante in de onherbergzame Argonne. De loopgravenoorlog woedt heviger dan ooit. In een verlaten mijngang vinden Franse sappeurs een bewusteloze man. De Mol, zoals hij al snel bekend staat, is zijn geheugen kwijt. Bovendien is hij van mening dat hij dood is en dat een ander zijn plaats heeft ingenomen. Frontdokter en psychiater-in-opleiding Michel Denis vermoedt dat het vreemde gedrag van zijn patiënt een gevolg is van shellshock. Het mysterie wordt nog groter wanneer de Mol met behulp van écriture automatique een verhaal begint te schrijven dat zich afspeelt in Wenen en Parijs tussen 1895 en het begin van de Eerste Wereldoorlog. Michel Denis, zelf getraumatiseerd na het verlies van een arm, raakt gefascineerd door de Mol en zet alles op alles om het geheim van de patiënt te ontrafelen.

Waar, hoe en waarom gaat werkelijkheid over in waan? De Eerste Wereldoorlog is een onthutsende achtergrond voor dit spannende tableau van verlies, onmacht, verdriet, woede en voorzichtig ontluikende liefde.

Begin

Zo zachtjes schrijdt de nacht

steels achter miijn rechterschouder

geen adem raakt mijn vel

Einde

Zo zachtjes schrijdt de nacht

steels achter je rechterschouder

geen adem raakt jouw vel

Recensies

Het kwam soms op mij over alsof de schrijver over heel veel thema’s zou willen schrijven en nu zijn kans schoon zag om dat allemaal aan elkaar te knopen in één allesomvattend verhaal. Dat maakte het voor mij tot een genot om te lezen. Zoveel elementen waarover ik ook nadat ik het boek uitgelezen heb, nog kan en zal blijven nadenken. Ik voelde een lichte mate van frustratie toen ik de laatste letters gelezen had (….)Is het boek dan niet af? Jawel! Het is precies goed. Het geeft genoeg om het een compleet verhaal te laten zijn en het laat genoeg achterwege om de eigen verbeelding te blijven prikkelen(…)De sfeer van de roman deed mij ook af en toe terugdenken aan de verbijsterende roman Het parfum  van Patrick Süskind (….)Ik voelde ook een verbinding met Een schitterend gebrek van Arthur Japin(….)voor lezers die(…) geïnteresseerd zijn om eens wat anders te lezen, is deze roman zeker een aanrader (https://dobbinga.wordpress.com/2015/05/13/wie-is-de-mol/

Nadat ik de laatste bladzijden las was mijn eerste gedachte: 'ik weet niet waar ik moet beginnen!'. Daarna eerst maar eens mijn aantekeningen doorgelezen en aangevuld. Wat een verhaal zeg! Bob van Laerhoven heeft een enorm spannende literaire roman afgeleverd met 'De schaduw van de Mol'. Het was een heerlijke ontdekkingsreis…. Ik heb dit boek enorm graag gelezen! (Mieke Schepens - http://graaggelezen.blogspot.nl/2015/05/de-schaduw-van-de-mol-van-bob-van.html)

‘De schaduw van de Mol’ is een prachtige roman die verschillende thema’s herbergt. De ellende van de loopgravenoorlog, traumaverwerking, shellshock of toch schizofrenie, en dan ook nog een beetje romantiek. Voor mij een totaalpakket dat aanspreekt, boeit en intrigeert! Een boek dat je niet weglegt omdat je wilt weten hoe het precies zit. Een boek dat je niet loslaat als je het uit hebt,  doordat niet alles gezegd is. Het blijft je nog lang daarna triggeren en bezighouden.Conclusie: een totale roman die boeiende thema’s aansnijdt en nog lang blijft nazinderen door alles wat niet gezegd wordt. (Wie schrijft blijft - http://wieschrijftblijft.com/de-schaduw-van-de-mol/

De Vlaamse schrijver Bob Van Laerhoven doet op een zeer boeiende en meeslepende wijze verslag van een psychiatrisch onderzoek tijdens WW1(…)Het boek biedt enorm goed inzicht in de gruwelijkheden van de oorlog en het spoor van menselijk leed dat eruit voortkomt. (Jan Timmermans – NBD Biblion)

Van Laerhoven schrijft graag over geschiedenis, waanzin, geweld en passie. De schaduw van de Mol is daar een mooi voorbeeld van (…) een ambitieuze roman…(Check Magazine) 

De Vlaamse auteur Bob van Laerhoven heeft met zijn laatste boek een merkwaardige en intrigerende roman geschreven. (….)niets is in deze roman wat het lijkt. Van Laerhoven vlecht de verhalen van diverse mensen dooreen en toont de raakvlakken zonder te onthullen wat daarvan de betekenis is; het is aan de lezer om te interpreteren en te raden naar het geheim dat iedereen met zich meedraagt. Als op het einde de identiteit van de Mol en zijn drijfveren bekend worden, is daarmee het raadsel nog niet opgelost, maar blijf je met nog heel veel vragen zitten. Een echte oplossing als in een detectiveverhaal hoef je overigens niet te verwachten: Van Laerhoven tilt wel een tip van de sluier op, maar het verhaal is te gelaagd om tot een eenduidige conclusie te komen. De grote belezenheid van de auteur geeft nog een extra bonus: hij voert Breuer op, de Weense dokter die de voorloper van Freud was, met zijn beroemde patiënte Anna, hij laat een hoertje Apollinaire citeren, hij haalt Gogol aan; alle verwijzingen naar literatuur en historie waar ik zo van houd zijn ook aanwijzingen om dichter bij de ontraadseling van het boek te komen. (….)Ik hou van boeken waarin je met aanwijzingen als stapstenen moet proberen je een weg te banen in de chaos, waar alles symbool staat voor iets anders, waarbij je elke keer weer tot nieuwe inzichten komt en waarover je kunt blijven nadenken. “De schaduw van de Mol”is er zo een. (Hettie Marzak- The Sword Magazine -www.theSwordMagazine.nl)

facebook twitter hyves mail

Share