nl | fr | en

Schaduwliefde - 2019

Waarom kunnen mensen zo wreed tegen elkaar zijn? In zijn zoektocht naar antwoorden concentreert Bob Van Laerhoven zich op individuen, maar op de achtergrond schemeren ideologieën, religies en politieke structuren door.

Op confronterende wijze neemt de auteur ons in tien verhalen mee naar verschillende landen en tijdperken, met als rode draad de destructieve gevolgen van onze hartstochten: van het hedendaagse Syrië  tot Algerije in de jaren vijftig, van de burgeroorlog in Liberia in de jaren negentig tot de opstand in Belgisch Congo in de jaren zestig.

De tien verhalen belichten de schaduwkant van de liefde, die de brandstof vormt voor onze gewelddadigheid, innerlijke eenzaamheid en gulzige ego’s. Ze verschenen eerder in de Amerikaanse bundel Dangerous Obsessions en Heart Fever. Na Italiaanse, Franse, Spaanse, Zweedse, Poolse, Portugese en Duitse vertalingen verschijnen ze nu in het Nederlands.

 

                                                Recensies

De tien verhalen die Bob Van Laerhoven in Schaduwliefde verzamelde, spelen zich haast allemaal af in conflictgebieden waar de “Heilige Drievuldigheid van de oorlog: bloed en drek en angst” alle menselijkheid heeft gebannen. (…) Van Laerhovens verhalen hebben boeiende personages: een man die ooit vocht in het vreemdelingenlegioen, kindsoldaten in Liberia, een lid van Artsen Zonder Grenzen in oorlogsgebied (….)In alle verhalen zijn mensen  op zoek naar enige houvast terwijl de wereld om hen heen ten onder gaat aan haat en extreem geweld (…)Lees deze verhalen niet allemaal na elkaar: je zou er je nachtrust bij verliezen. Beter is het om ze spaarzaam en aandachtig te lezen. Dan pas blijkt hoe afwisselend, pakkend en onrustwekkend ze zijn.

John Vervoort – krant Het Nieuwsblad - BE

Kortverhalen kunnen mij over het algemeen minder boeien, maar na het lezen van dit boek zal ik toch mijn mening moeten herzien, want hier is het net een meerwaarde. Aan de hand van de verschillende verhalen is de auteur er namelijk in geslaagd om de verschillende zijden van liefde aan te tonen. Interessant is ook dat de auteur sociale thema’s aanraakt in zijn verhalen (….)Elk verhaal bevat zijn eigen sociale thema’s die zo extra geaccentueerd worden. Af en toe even adem halen tussen de verschillende verhalen was toch wel nodig. Hoewel het allemaal fictieverhalen zijn, kreeg ik het gevoel dat ik een of ander filosofisch boek aan het lezen was, want Van Laerhoven geeft ons als lezer zeker stof tot nadenken. Schaduwliefde is bijzonder en zet  ieder van ons aan tot nadenken. Deze interessante reis doorheen tijd en ruimte scoor ik 4 sterren ****

Silke – Leesclub De perfecte buren – Nl - http://perfecteburenleesclub.blogspot.com/2019/11/schaduwliefde-bob-van-laerhoven.html

Als geheel vond ik de verhalenbundel “Schaduwliefde” ontzettend origineel en aangrijpend. Ik heb niet eerder een boek van Bob van Laerhoven gelezen en ik ben erg onder de indruk van zijn schrijfstijl. De verhalen in “Schaduwliefde” zijn makkelijk te lezen, maar bevatten toch mooie zinsconstructies. Wel moest ik wennen aan de expliciete manier van omschrijven in situaties(…)Alle verhalen laten je achter met een ongemakkelijk gevoel en zetten je aan het denken(…)Op een knappe manier weet Bob van Laerhoven in “Schaduwliefde” geen oordeel te vellen over verschillende personages(…) Bob van Laerhoven heeft mij meegesleept in spannende en droevige verhalen en ik zou  het boek (en zeker de schrijver) aanraden.

Karina B. – Lekker Lezen – NL https://lekkerlezen.net/boeken-fictie/schaduwliefde-bob-van-laerhoven/

Geen van deze verhalen laten je onberoerd. Ze zijn hard, zelfs rauw, maar ze zijn eerlijk. Soms té eerlijk en dan wil je het eigenlijk niet horen of weten maar sowieso zetten elk van deze verhalen je toe tot nadenken. Vandaar dat je Schaduwliefde niet in één trek kan uitlezen. Ieder verhaal moet bezinken. Ondanks de rauwe maar levensechte verhalen besef je wel dat je met een auteur te maken hebt die de “trekken van de pen” in hart en nieren kent. Zijn zinnen zijn fantastisch verwoord hoewel hij geen blad voor de mond neemt (…)Het verhaal Ghost killers heeft me het meest aangegrepen. Als ik niet wist dat Van Laerhoven het zelf geschreven had zou ik er van overtuigd zijn dat een jihadi dit had neergepend. Zo overtuigend maar o zo beangstigend!

Ingrid – Booklovers - https://boeklovers.wordpress.com/2019/12/19/recensie-schaduwliefde/

‘De littekens van het hart’, het openingsverhaal, voert de lezer naar Algerije via het gesprek van een oorlogsfotograaf die onder meer in Syrië heeft gewerkt, met een bejaarde ex-legioensoldaat. In ‘De verloren zoon’ komen de onlusten en de wreedheden aan bod die plaatsvonden bij de onafhankelijkheid van Belgisch Congo. Vriendschap en verraad horen, ook in de andere verhalen, onlosmakelijk bij elkaar. Treffend en aangrijpend is ‘Meiklokjes’ – voor mij het mooiste verhaal in de bundel – waarin een zigeunermeisje dat opgesloten zit in een moffenkamp, zichzelf ‘verkoopt’ om haar jongere broertje te redden. Actuele geschiedenis (de burgeroorlog in Syrië bv.) en historische gebeurtenissen (Algerije, de nazikampen, Belgisch Congo) haken ineen. En even goed meandert Van Laerhoven van hier naar elders, van Oostende (de aanzet voor het verhaal over Belgisch Congo) tot het Midden-Oosten. Verder kan de lezer in het verhaal ‘Paint it black’ in de figuur van Dees de Gryse de schilder Dees de Bruyne herkennen (…)In ‘Schaakmat in Chimbote’ schrijft Van Laerhoven: ‘Het is een natuurwet dat het vileine naar het pure verlangt.’ Maar even nadrukkelijk wordt in de verhalen de idee aangereikt dat de puurheid het in menselijke relaties moet afleggen tegen de ontluistering.  

Jooris van Hulle – Mappa Libri/Kunsttijdschrift Vlaanderen - http://mappalibri.be/?navigatieid=61&via_navigatieid=17&recensieid=8382

(…) De (ogenschijnlijke) tegenstellingen tussen de verhalen én in de verhalen maken dit werk erg sterk. De wreedheden van de liefde worden realistisch maar duidelijk weergegeven. Wel kunnen sommige passages als onnodig expliciet worden ervaren wat betreft geweld of seks. Van Laerhoven maakt dan van de lezer een figurant of bondgenoot tegen wil en dank.

Pim De Greef - https://www.pimdegreef.nl/recensies/ - bol.com – hebban.nl

Het feit dat Van Laerhoven als journalist in conflictgebieden werkzaam is geweest sijpelt door in enkele van zijn verhalen. Sommigen spelen zich daar namelijk af. Met zijn gekende beeldende schrijfstijl boeit Van Laerhoven ook met deze bundel weer bovenmatig. Zijn verhalen raken en zetten aan tot nadenken en wellicht zelfs tot zelfreflectie.(…)Fraai feit is bovendien dat de verhalen in Schaduwliefde enorm van elkaar verschillen. Het ene is nietsontziend, het ander weer veel milder van toon. Het zijn juist deze tegenstellingen die deze bundel zo boeiend maken. Tenslotte is de liefde ook niet alleen maar zachtaardig of uitsluitend wreed. De samenstelling van Schaduwliefde is feitelijk net zo grillig als de liefde zelf. De schrijfstijl van Van Laerhoven mag dan in deze bundel divers zijn, wat de verhalen als gemene deler hebben is de toegankelijkheid, de vlotte pen, het beeldende perspectief. Dat is feitelijk de grote kracht van Van Laerhoven. (…)Kortom, Van Laerhoven is er opnieuw in geslaagd te verrassen en te imponeren met zijn Schaduwliefde!

Hanneke Tinor-Centi -  NL - http://hanneketinorcenti.nl/schaduwliefde/

Schaduwliefde bevat rauwe, onbevattelijke, verraderlijke en leugenachtige verhalen die me aan het denken hebben gezet.  Wat voel ik me gezegend dat ik me hier in mijn eigen huis veilig kan voelen.  Nog nooit eerder heb ik zulke hartverscheurende, vaak erg verbitterde en soms woede opwekkende verhalen gelezen (….) Een ongelooflijke eye-opener en zeker een aanrader!

Renneke – Interesses van Renneke – NL -https://interessesvanrenneke.com/2019/11/12/schaduwliefde-bob-van-laerhoven/

In de tien verhalen die in deze bundel bijeengebracht zijn, toont Van Laerhoven zich wederom een begenadigd verteller, die bovendien kan putten uit een schat van ervaringen met betrekking tot de landen waar zijn verhalen zich afspelen. (…)Vooral in het openingsverhaal klinkt af en toe de stem van Isaak Babel door, de meester van oorlogsverhalen in De rode ruiterij (…) Het zijn geen verhalen om allemaal achter elkaar te lezen, daarvoor is hun impact te heftig. Maar wie de verhalen één voor één als het ware ‘proeft’, blijft achter met de verwondering dat hoeveel wreedheden de mens ook kan begaan, de liefde zich toch niet laat onderdrukken. Dat tilt dit boek een stuk boven het genre uit. Van Laerhoven beschrijft dat meeslepend en laat de lezer in dit boek zijn eigen tijd en plaats vergeten.

Hettie Marzak – bol.com  NL - https://www.bol.com/nl/f/schaduwliefde/9200000115797929/

“Schaduwliefde” is een aangrijpend boek. Gezien de onderwerpen die aan bod komen is het geen bundel om aan een stuk uit te lezen (…) Na het lezen van een verhaal heb je dan  mooi even tijd om het te laten bezinken alvorens aan een volgend verhaal te beginnen. Dat is een groot voordeel van een verhalenbundel. Het is een boek dat je met aandacht moet lezen. De verhalen zijn niet al te lang dus er komt in korte tijd veel informatie tot je. Stuk voor stuk zijn het verhalen die je aan het nadenken zetten. “Schaduwliefde” is een bijzonder boek  dat je even met beide benen op de grond zet.

Ans Stier – Sophia Magazine - NL

De auteur heeft zelf veel conflictgebieden bezocht en weet zo de wrede taferelen levensecht te beschrijven. (…) Dat is zeker een meerwaarde. De thema’s zijn vaak zeer confronterend en dus is dit niet het soort boek dat je in een ruk uitleest. In Schaduwliefde belicht Van Laerhoven niet alleen de schaduwkant van liefde en hoe die ontstaat, maar ook wat voor gevolgen dat heeft op de karaktervorming van het individu. Zijn boek doet net hetzelfde met de lezer. Deze verhalen laten je niet onberoerd: het geweld en de wreedheden blijven nazinderen. Kortom, Bob Van Laerhoven zet met Schaduwliefde een aangrijpende bundel neer, die geweld en gruwel doorheen de tijd schetst. Deze kortverhalen (…) zetten de lezer echt aan het denken.

Laurine Tavernier – Must Magazine-NL- https://mustmag.nl/schaduwliefde-van-bob-van-laerhoven-belicht-de-schaduwkant-van-liefde/


facebook twitter hyves mail

Share

XANDO

zelfverdediging vrouwen